Dzieci na pogrzebie
Dzieci na pogrzebie
Jak uważacie - czy dzieci warto brać na pogrzeb? One nie wiedzą jeszcze o co chodzi, latają, śmieją się, mają dobrą zabawę... co może niestety być źle odebrane przez rodzinę zmarłego... Co wy byście zrobili?
Re: Dzieci na pogrzebie
masz rację, ale czasami 4 latki są już ogarnięte i potrafią się zachować odpowiednio :)
Po tym względem jestem zdecydowany - dzieci na pogrzebie nie powinno być. Oczywiście chodzi mi o kilkulatki, które nie rozumieją powagi sytuacji i po prostu bawią się na cmentarzu. Rozumiem, że każdy wiek ma swoje prawa, ale miejsce dzieci jest na placu zabaw a nie na cmentarzu. Lepiej załatwić na ten czas opiekę dla malucha niż biegać za nim po całym cmentarzu albo na siłę uciszać jak zacznie płakać.
-
- Kontakt:
Dzieci na pogrzebie
Myślę, że moja córka nie wierzy, ale nie chce tego po sobie pokazać dzisiaj dzieci w internecie mogą znaleźć wszystko a przed świętami na każdym kroku można spotkać wpisy mówiące że Mikołaja nie ma
wydaje mi sie, że to zależy od kilku czynników: wieku dziecka, jego charakteru, bliskości osoby zmarłej, ale moim zdaniem jak nie musimy to nie ma sensu zabierać dzieci na pogrzeb
Ostatnio zmieniony piątek 02 sie 2024, 12:37 przez Fretka, łącznie zmieniany 1 raz.
kiedy zmarł mój dziadius córka miała niespełna 4 lata, była z nami na pogrzebie, trzymając się troszke na uboczu. wytłumaczylam wszytsko w domu i wiedziałą jak należy się zachować.
ostatnio byłem na pogrzebie, gdzie nie było dzieci - chowana była ich babcia. dziewczynka 6-letnia miała później bardzo za złe mamie ze nie mogła się porzegnać z babcią. myśle ze to sprawa bardzo indywidualna
Teraz w dobie koronawirusa dodatkowo jestem przeciwny obecności dzieci na pogrzebie. Można iść na następny dzień zapalić znicz, ale nie powinno się brać dzieci na pogrzeb, takie jest moje zdanie.
myślę, że dzieci do 5 roku życia mogę odwiedzić grób na dzień po uroczystości, a nie koniecznie muszą stawiać się na pogrzebie. można im oszczędzić tych emocji.